Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Biserica de lemn „Duminica Tuturor Sfinților”, Grințieș (FOTO/VIDEO)

Biserica de lemn din Grinţieş, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”, a fost ridicată în anul 1793 din bârne de brad, având plan cruciform şi turnul-clopotniţă deasupra pridvorului. Acoperişul de draniţă subliniază prezenţa absidelor laterale şi în mai mică măsură pe cea a altarului, iar clopotniţa, cu acoperământul său secundar, are un profil specific ce întregeşte pitorescul monumentului.

Întregul edificiu, atât la exterior, cât şi la interior, este căptuşit cu scânduri de brad. Reparaţiile cele mai ample s-au efectuat în 1891, dar acestea nu au adus modificări importante, respectându-se forma iniţială a monumentului.

Catapeteasma a fost făcută de Teodosie Zugravul, care semnează şi un Epitaf de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, realizat probabil după construirea bisericii.

Dintre cărţile de cult care s-au păstrat trebuie să amintim Cazania tipărită la Râmnic în 1781 şi Liturghierul din 1794, Pomelnicul ctitoricesc fiind scris de acelaşi Teodosie Zugravul în 1794.

sursa: Monumente istorice din Neamț

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *