Campania Nationala privind constientizarea si sensibilizarea lucratorilor privind riscurile de accidentare in activitatile desfasurate la lucrarile de sapaturi

In perioada august – octombrie 2012, s-a desfasurat Campania Nationala privind constientizarea si sensibilizarea lucratorilor privind riscurile de accidentare in activitatile desfasurate la lucrarile de sapaturi.

Obiectivul campaniei: Cresterea gradului de constientizare a lucratorilor, a lucratorilor desemnati si a reprezentantilor serviciilor de prevenire si protectie privind consecintele minimizarii riscurilor de accidentare la locul de munca, mai ales la firmele de constructii care realizeaza sapaturi.

 Motivarea campaniei: Avand in vedere cresterea alarmanta a numarului de accidente urmate de invaliditate si/sau decesul victimelor, corespunzatoare activitatilor care se desfafoara in cadrul lucrarilor ce implica sapaturi, Inspectia Muncii a lansat o actiune de constientizare si sensibilizare a lucratorilor si a angajatorilor din domeniul constructiilor privind principalele riscuri de accidentare la locul de munca.

         Riscul principal vizat a fost surparea malurilor la activitatea de sapaturi. Riscurile de accidentare, in general, sunt amplificate pe perioada de derulare a lucrarilor de constructii ca urmare a existentei modificarilor privind natura solului, a variatiei conditiilor climatice pe perioada lucrarilor, a interactiunii cu celelalte activitati din cadrul sau din apropierea zonei.

         S-au realizat sedinte de informare pentru lucratorii din constructii, prin prelucrarea materialelor realizate de lucratorii desemnati/serviciul intern/extern de prevenire si protectie. Aceste materiale s-au intocmit sub indrumarea inspectorului de munca nominalizat de la I.T.M. Neamt. Institutia noastra a intocmit un material propriu care a fost prezentat lucratorilor. Atat materialul cat si celelalte prezentari, au evidentiat deficientele constatate in timpul controalelor, cum ar fi: lipsa sprijinirii malurilor sapaturilor, sprijinirea malurilor sapaturii cu mijloace neadecvate, fara respectarea cerintelor proiectantului, sprijinirea partiala a malurilor sapaturii cu partea superioara a malului lasata nesprijinita, lipsa instruirii lucratorilor pentru zonele cu risc ridicat si specific, lipsa instruirii corespunzatoare pentru interventia in caz de pericol iminent de accidentare, nerespectarea distantelor de depozitare a materialelor grele si a stationarii utilajelor pe marginea sapaturii.

         S-au realizat vizite de lucru la locurile de munca ale lucratorilor, purtandu-se discutii cu acestia.

         S-au realizat prezentari ale imprejurarilor, cauzelor si urmarilor asociate unor accidente grave (prezentari de caz).

         S-a recomandat angajatorilor sensibilizarea lucratorilor prin mijloace materiale (financiare, alta natura), prin acordarea de bonusuri la concediul de odihna sau prin recunoasterea aportului lucratorului in asigurarea respectarii masurilor de securitate si sanatate in munca, alte stimulente.

         Angajatorii implicati in actiune au apreciat initiativa organizarii acestei campanii de contientizare si promovare a securitatii si sanatatii in munca, ca o alternativa la actiunile de inspectie.

         Dintre rezultatele statistice ale acestei actiuni amintim:

  • Numarul de unitati implicate in actiune:15;
  • Numarul de angajati la firmele implicate: 313;
  • Numarul de angajati implicati in actiune (constientizati): 283;
  • Numarul lucratorilor testati de inspectorul de munca la finalul actiunii: 28.

Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt

Inspector sef

Jur. Ioan Popescu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy