Decizie etică: 3 ani de la interzicerea cosmeticelor testate pe animale în UE

netestat pe animalee

În numele științei și spre binele omenirii și al mediului înconjurător au loc deviații grave ale eticii medicale: în laboratoare se desfășoară adevarate masacre ale animalelor. Marile descoperiri ale medicinei – cum ar fi vaccinul antirabic al lui Louis Pasteur, în 1885 – se realizează prin infectarea unui număr mare de câini şi iepuri cu această boală, iar obţinerea antitoxinei difterice, descoperită în 1891, se face după injectarea porcilor de Guineea cu toxina difterică.

În UE, se estimează ca peste 27.000 de animale sunt folosite în cercetarile de laborator. 8% sunt folosite în evaluari toxicologice sau de siguranță a produselor, testări care sunt menite să micșoreze riscul de a dăuna sănătății oamenilor sau mediului.

Doar dupa anul 1970 a început să se vorbească mai pe larg despre abuzurile la care sunt supuse animalele de laborator. În secolul XX, utilizarea animalelor în scop experimental se extinde, depăşind domeniile farmacologiei şi fiziologiei, fiind folosite şi în domenii cum ar fi psihologia, testarea produselor cosmetice, testarea diferitelor produse medicamentoase şi a altor produse de larg consum.

Primatele sunt folosite pentru aprofundarea studiilor despre modul în care funcționeaza creierul în vederea tratării bolii Parkinson, studiile pe șoareci contribuie la dezvoltarea unor noi tratamente pentru leucemie și limfom, iepurii și bovinele suportă teste ale vaccinelor impotriva cancerului cervical, iar laptele de capra este folosit în dezvoltarea agentilor de coagulare a sangelui. În jur de o treime din medicamentele administrate de veterinari animalelor sunt folosite și la tratarea oamenilor.

Dar toate acestea au un preț scump. Animalele trec prin suferințe inimaginabile, iar mărturii ale acestor suferințe pot fi vizualizare în special în mediul online – documentare sfâșietoare realizate de organizații pentru protecția animalelor (PETA, Vier Pfoten etc.).

Vier Pfoten a anunțat că, începând de luni, 11 martie 2013, importul şi vânzarea de produse sau ingrediente cosmetice testate pe animale au devenit complet interzise în spaţiul UE, fără excepţii. Mult aşteptata interdicţie a marcat o victorie uriaşă pentru toţi cei implicaţi în lupta împotriva testelor de laborator pe animale.

Nicio companie din Uniunea Europeană, inclusiv din România, nu mai poate comercializa produse cosmetice care conţin ingrediente noi testate pe animale. Interdicţia vizează toate produsele cosmetice de înfrumuseţare sau articolele de toaletă, respectiv săpunuri, şampoane, pasta de dinţi, geluri de duș, creme, rujuri, mascara, farduri etc.

Ca urmare a campaniilor intensive împotriva cosmeticelor testate pe animale şi a presiunilor venite din partea opiniei publice, legislatorii UE au votat prima oară în favoarea acestei interdicţii totale în anul 1993. Intrarea în vigoare a interdicţiei era programată pentru 1998, însă termenul limită a fost amânat în mod repetat. În 2003, Amendamentul 7 la Directiva Cosmetice (76/768/EEC) stabilea intrarea în vigoare a interdicţiei în două etape, în 2009 şi 2013. În prima etapă a fost interzisă efectuarea de teste pe animale pentru noi ingrediente de cosmetice în spaţiul UE, pentru ca în martie 2013 interdicţia să se extindă asupra importului şi comercializării de noi ingrediente testate pe animale în afara spaţiului UE.

Industria cosmeticelor a făcut presiuni importante asupra UE pentru amânarea interdicţiei totale, pe motiv că nu există metode alternative de testare suficient de sigure. VIER PFOTEN, alături de alte organizaţii pentru protecţia animalelor, a cerut insistent că data limită de 11 martie 2013 să fie respectată. Sute de mii de cetăţeni europeni au sprijinit aceste campanii prin semnături şi mesaje adresate Comsiei Europene.

Această victorie extraordinară pentru soarta a mii de animale reprezintă un semnal puternic la nivel internaţional, menit să convingă companiile din industria cosmetică să renunţe la testele pe animale, în special în China, conform totb.ro.

Cei interesați, pot vizualiza câteva documentare șocante aici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy