DSVSA Neamț: Berzele de la Săvinești nu sunt bolnave

DSVSA Neamț a fost alertată cu privire la existența unui număr mare de berze în zona Săvinești, în apropierea unui abator. Ca urmare a sesizării, DSVSA Neamț a solicitat dr. Săndulescu Alexandru, medic veterinar de liberă practică împuternicit la CSVA Săvinești, să se deplaseze către locația amintită în care s-ar fi observat un comportament anormal al berzelor.

Dr. Săndulescu a raportat faptul că a constatat existența unui număr mare de berze, păsările sălbatice având un comportament normal. Nu s-a constatat existența de păsări sălbatice moarte sau păsări care prin comportamentul lor să indice suspiciunea unei boli.

DSVSA Neamț, prin medicii veterinari, va monitoriza populația de păsări sălbatice în limitele sale de competență.

***

Berzele au nevoie doar de odihnă în timpul migraţiei, iar asaltul omului asupra stolului nu face decât să le epuizeze şi să le pună în pericol. Dacă aţi văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii. Sunt păsări care aşteaptă îmbunătăţirea vremii pentru a continua migraţia spre locurile de cuibărit.
Berzele albe sunt rezistente. Dacă nu pot ajunge la peştii din bălţile îngheţate, ele găsesc mâncare la gropile de gunoi, şoareci şi şobolan.

Barza albă este o pasăre de talie mare şi are nevoie de curenţii de aer cald pentru a continua migraţia. Fără aceşti curenţi ar avea un consum imens de energie în migraţie, nu ar putea ajunge să parcurgă distanţe de peste 200 de kilometri zilnic.

INTERVENITI DOAR ATUNCI CAND ESTE NEVOIE!

Cel mai clar semn că barza are nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni. Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor.
Oamenii sunt îndemnaţi ofere hrană păsărilor care au coborât din cuib (peşte, carne crudă tăiată cuburi), pentru că hrana le dă energie, pot rezista mai bine la frig.

Dacă barza este îngheţată, nu se poate mişca – atunci luaţi pasărea şi adăpostiţi-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei. Limitaţi contactul cu barza, este pasăre sălbatică şi lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsaţi pasărea singură, să se calmeze. Oferiţi apă păsării, continuaţi hrănirea.

Din momentul în care îşi revine, eliberaţi pasărea. Nu eliberaţi pasărea seara, doar dimineaţa sau la ora prânzului.
Dacă pasărea este lovită, are aripa rupta sau sângerează, luaţi legătura cu un medic veterinar.

Sursa: MDPA

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy