Educația și formarea conștiinței forestiere a copiilor, promovată de către Direcția Silvică Neamț

  • 21 martie – Ziua Internațională a Pădurilor

Educația și formarea conștiinței forestiere a copiilor, promovată de către Direcția Silvică Neamț

Având în vedere importanța ridicată a componentei de educație-conștientizare forestieră și programul național educațional pe teme forestiere promovat de Regia Natională a Pădurilor ROMSILVA, precum și activitatea susținută pe care o desfășoară în acest sens Direcția Silvică Neamț și Administrația Parcului Natural Vânători Neamț (APNVNT), direct sau în parteneriat cu instituțiile de învățământ, un colectiv din cadrul APNVNT și Direcției Silvice Neamț a elaborat și editat în anul 2018 un material cu titlul „Manual pentru educație forestieră – Prin Pădurile Neamțului”, care poate fi utilizat în procesul educațional pe întregul parcurs al unui an.

Urmare a acțiunilor comune și consultărilor cu personal didactic din școlile partenere,  precum și a interacțiunilor directe dintre personalul silvic și populația  școlară din județul Neamț,  s-a considerat oportun ca acest manual să se adreseze ciclului gimnazial, iar conținutul să fie prezentat într-o formă atractivă și ușor accesibilă elevilor, organizat în concordanță cu structura unui an școlar, astfel încât să permită alternarea orelor de teorie cu aplicațiile practice în cadrul școlii sau în natură.

Materialul ce conține 100 pagini format A4, integral color, a fost tiparit într-un tiraj de 1100 exemplare, într-o formă grafică deosebită și include texte, planșe pliate, planșe detașabile și alte elemente specifice manualelor școlare; ca și structură, cuprinde 15 lecții referitoare la elemente de teorie și practică silvică aplicate în raza Direcției Silvice Neamț, cu respectarea unei succesiuni logice.

Pornind de la componenta aplicativă a acestui “manual”, în vederea realizării unui spațiu adecvat unde să poată fi desfășurate ore și aplicații în teren, la nivelul fiecărui ocol silvic se amenajează câte un traseu educațional pedestru în fondul forestier administrat, cu grad de dificultate redus, pentru a putea fi parcurs de către copii, în condiții meteo diferite; se asigură accesul auto în apropierea capătului traseului. În parcursul traseului educațional sunt incluse elemente grafice și texte explicative atât despre pădure și natură în general, cât și despre elementele specifice locului în care este amplasat traseul.

Această activitate, de educație și formare a conștiinței forestiere, se derulează într-un cadru mai larg, agreat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, în care școlile partenere cu ocoalele silvice primesc manuale pentru unele clase pilot și desfășoară ore teoretice și practice, direct sau în colaborare cu personal silvic și din cadrul Administrației Parcului.

Adevărata educaţie în materie de mediu înconjurător începe în anii de şcoală. Activităţile curriculare, extracurriculare şi extraşcolare implementate la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ din judeţul Neamţ contribuie la dezvoltarea unei atitudini de responsabilitate în folosirea şi conservarea resurselor naturale. Prin toate activităţile proiectate şi realizate în şcoala nemţeană, cadrele didactice reuşesc să-i înveţe şi să-i sensibilizeze pe elevi cu  privire  la  frumuseţile  naturii, dezvoltându-le, atât în şcoală, cât şi în cadrul unor proiecte desfăşurate în afara acesteia, gustul pentru a descoperi adevărurile care se petrec în jurul lor, dragostea pentru mişcare şi pentru ocrotirea naturii. În acest sens, protocolul încheiat între Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamt şi Direcția Silvică Neamț vizează consolidarea unui cadru mai larg de educație și formare a conștiinței forestiere, în care școlile nemţene, în parteneriat cu ocoalele silvice, vor realiza activităţi științifice, de voluntariat, de educație și conștientizare a rolului pe care mediul natural îl are în dezvoltarea umanităţii. Acest parteneriat, până la urmă, sintetizează acțiunile comune realizate de-a lungul timpului între personalul silvic și cadrele didactice şi elevii din județul Neamţ.”, a declarat prof. Elena Laiu, inspector școlar general.

În acest context, „Manualul pentru educație forestieră – Prin Pădurile Neamțului”, devine un ghid util pentru elevii nemţeni, atât din perspectiva conţinutului ştiinţific (15 lecții referitoare la elemente de teorie și practică silvică implementate pe raza Direcției Silvice Neamț), cât şi aplicativ, fiind editat într-o formă grafică deosebită ce include texte, planșe pliate, planșe detașabile și alte elemente specifice manualelor școlare. Practic „Manualul pentru educație forestieră – Prin Pădurile Neamțului” se constituie într-o invitaţie pe care specialiştii din domeniul forestier o fac elevilor pentru a se deplasa pe cărările pădurilor din judeţul Neamţ, pentru a iubi pădurea şi bogăţiile acesteia, şi, de ce nu? pentru a trezi interesul pentru meseria de silvicultor.

Într-un început al acestei inițiative, cele 1100 de exemplare tipărite au fost distribuite, prin intermediul celor 13 ocoale silvice din cadrul Direcției Silvice Neamț, către școlile din județ cu care sunt încheiate parteneriate și care acordă constant sprijin la nivel didactic, știintific, în activități de voluntariat, educație și conștientizare prin implicarea colectivului și a elevilor unității de învățământ alături de personalul silvic.

Astfel, prin acest material se asigură un suport suplimentar la nivel didactic, prin folosirea în cadrul orelor de dirigenție, biologie, geografie, științe ale naturii sau mediului, activităților ocazionate de Școala Altfel, Ziua Mediului, Ziua Pădurilor, Ziua Biodiversității, Luna Plantării Arborilor, etc, promovând-se elemente de educație ecologică în general și de educație forestieră în mod specific.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy