FOTO: Drumul Talienilor – Un sector este aproape gata de final

Un drum cu o istorie aparte, Drumul Talienilor, care face legătura între județele Neamț și Suceava, va fi gata în curând. După mulți ani în care pe seama acestui drum s-au făcut doar promisiuni electorale, iată că i-a venit rândul la modernizare. Lucrările pe unul din sectoare sunt aproape gata, urmând ca în scurt timp să fie gata și cel de-al doilea sector.

Se pun la punct ultimele detalii pentru modernizarea unui sector de pe Drumul Talienilor!

Echipele de lucru intervin în această perioadă pe Drumul Talienilor, DJ 209B, pentru a se finaliza modernizarea tronsonului cuprins între kilometrii 33+600 – 44+000. În paralel se lucrează și pe celălalt segment, de la km 44+000 la km 51+000.

Este o investiție deosebită, atât din punct de vedere financiar, cât și tehnic, întrucât lucrarea a presupus ample intervenții.

Pe tronsonul aflat aproape de final s-au turnat deja cele 3 straturi de covor asfaltic, sunt gata rigolele și șanțurile betonate, drenul longitudinal în vederea eliminării apelor din zona drumului, s-au realizat podețele tubulare, casetate, gabioanele etc. Pe celălalt tronson se montează podețele, zidurile de sprijin din beton, care pe alocuri au înălțimi de 2,5-3 metri și se întind pe o lungime de 1.100 metri liniari, și a început lucrul la terasamente.

Într-o zonă de o frumusețe aparte, cum este Borca – Sabasa, pe drumul pe care a umblat Vitoria Lipan, eroina romanului „Baltagul“, era neapărat necesară această investiție. DJ 209B este legătura dintre județele Neamț și Suceava.

Drumul a fost construit pe vremea lui Carol I, în perioada 1902-1914, de către meșteri italieni. La vremea când a fost configurat, din dorința Regelui Carol I, drumul făcea parte din Domeniile Coroanei și realiza o legătură strategică între Valea Moldovei și Valea Bistriței. Pentru că lucrările au fost realizate de drumari italieni, localnicii l-au denumit „Drumul Talienilor“.”, a transmis Ionel Arsene, Președintele CJ Neamț.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy