Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

(FOTO) „Învață să salvezi o viață!”, proiect unic în zona de nord-est a țării

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Neamț și portalul de știri inRoman.ro demarează un proiect unic în zona de nord-est a țării.

Proiectul „Învață să salvezi o viață!” își propune ca elevii unităților de învățământ din municipiul Roman să învețe cum să acorde primul ajutorul de bază.

Proiectul are patru obiective:

 • dobândirea cunoștințelor pentru primul ajutor de
  bază,
 •  recunoașterea rapidă a stopului
  cardio-respirator,
 • apelarea serviciilor de urgență prin numărul unic
  de urgență 112 și
 • aplicarea manevrelor de resuscitare până la
  preluarea victimei de către echipajele medicale de urgență.

Obiectivele propuse prin instruirea populației școlare, în special a elevilor de liceu din municipiul Roman și din raionul de intervenţie a Detaşamentului de pompieri Roman, constituie o primă etapă și, în funcție de feedback –ul la obţinut, va fi extins probabil la nivelul județului.

Inițiatorul proiectului a gândit un program pentru școlile din municipiul Roman în care aceste manevre să fie predate elevilor de către formatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman. Pentru ca proiectul să poată fi implementat a fost achiziționat un manechin de resuscitare, cu sprijinul unui sponsor din municipiul Roman, SC Metropolis SRL. Ideea acestui proiect a aparținut Teodorei Baciu, fondator inRoman.ro care a declarat:

            “Am observat această nevoie și, pentru că jurnaliștii și pompierii sunt de atâtea ori împreună pe teren, în situații dintre cele mai diverse, am considerat că un gest venit din exterior către salvatori va fi un “mulțumesc” și o confirmare a aprecierii pe care comunitatea le-o poartă. O supriză plăcută a venit din partea sponsorului, domnul Bogdan Roman, manager al SC Metropolis SRL, care nu doar că a îmbrățișat ideea, dar a achiziționat cel mai performant manechin de resuscitare care există la acest moment pe piață, o tabletă pe care se afișează instant rezultatele și o vestă de training pentru manevra Heimlich. Este un proiect pentru comunitate și sper ca toți elevii din Roman și din zona Roman să beneficieze de lecții de acordare a primului ajutor, fiindcă nu se știe când ar putea deveni salvatori.” – Teodora Baciu, inițiator proiect.

 Bogdan Roman, sponsorul proiectului, a amintit despre importanța reacției rapide în cazul unei situații de urgență, până ce ajunge la fața locului un echipaj medical.

            “Mulțumesc pentru oportunitatea
de a fi de folos. 70.000 de români mor anual din cauza faptului că nu li acordă
la timp primul ajutor. Acesta este motivul pentru care am fost convins să iau
parte la proiect și orice manevră de resuscitare, care începe mai târziu de
două minute de la declanșarea situației de urgență, scade scade șansele de
supraviețuire și, mai ales, șansele de supraviețuire fără seechele neurologice.
Elevii, beneficiarii direcți ai proiectului, trebuie să știe cum să se comporte
în situații critice. Elevii sunt cei care sunt în stare să schimbe
mentalitățile părinților și să-i ajute să înțeleagă că e nevoie să știe aceste
metode acordare a primului ajutor. Prin urmare, toată comunitatea este
beneficiară, într-un mod sau altul, a acestui proiect. Proiectul, care a fost
înaintat de șapte săptămâni, a avut o oarecare întârzâiere, însă nu putem să nu
conștientizăm că abnegația și competența salvatorilor topește, cu siguranță,
orice neajuns creat de birocrația românească.
” – Bogdan Roman, sponsor
proiect

Proiectul „Învață să salvezi o viață!” se va desfășura pe întregul an școlar 2019 – 2020, la liceele din municipiul Roman. Activitatea a debutat astăzi, 16 decembrie, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *