Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

În atenția românilor care lucrează în străinătate – Ce prevede legea care intră în vigoare mâine, 5 noiembrie

Foto caracter ilustrativ – Sursa: Europa Liberă

Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat luni, 2 noiembrie, noua lege privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate.

Noua lege care are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr.156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, în vederea creării unor condiții mai bune acestora va intra în vigoare începând de joi, 5 noiembrie.

Ce prevede, în linii mari, noua lege

Pentru lucrătorii sezonieri, la negocierea acordurilor, înțelegerilor, tratatelor sau convențiilor (…), partea română negociază inclusiv condițiile de cazare oferite de angajatori, care trebuie să respecte normele naționale din statul de primire, acordarea unei indemnizații pentru asigurarea hranei zilnice, decontarea cheltuielilor de transport dus-întors către domiciliul din România, pe perioada în care lucrătorii sezonieri și-au desfășurat efectiv activitatea (extras din lege).

Notă: Lucrător sezonier – cetățean român plasat pe un loc de muncă, pe o perioadă contractuală care nu depășește 90 de zile, pentru a presta o activitate care se desfășoară în funcție de succesiunea anotimpurilor, în temeiul unuia sau mai multor contracte de muncă sau, după caz, al documentului echivalent acestuia, încheiate pe o perioadă determinată cu un angajator stabilit în statul de primire.

Pe scurt, această lege va asigura lucrătorilor sezonieri condiții de călătorie în scopul protejării lucrătorilor și a sănătății lor, cazare și condiții de muncă decente care să permită distanțarea socială, securitatea muncii care este obligatorie precum și informații disponibile în limbile native ale lucrătorilor și oferte de puncte de contact pentru eventualele reclamații.

Legea nr.156/2000 cu modificările și completările ulterioare poate fi accesată aici – click.

Surse: capital.ro, replicahd.ro

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *