Iuliana Nastase-Onu MILITEAZĂ pentru nevoile copiilor speciali

nastaseiulia-2-1150x615În Roman sunt aproximativ 2300 de copii cu nevoie speciale, copii ce au nevoie de atenție, îngrijire și dedicare nu doar din partea familiilor, ci și din partea autorităților locale.

Au fost simplu de identificat nevoile familiilor care au în componență copii cu handicap. În urma discuțiilor cu părinți ai căror copii nu se pot integra/ adapta social, am descoperit că trebuie urgentată înființarea unui centru multifuncțional care să înglobeze diverse/ multiple servicii necesare copiilor cu dizabilități. Și acești copii sunt viitorul nostru!

În calitate de consilier local, doresc să pun la punct un proiect care să explice importanța unui astfel de loc, în cadrul căruia să existe o bună colaborare, comunicare și informare în raportul terapeut – pacient. Copiii cu handicap trebuie să beneficieze de un set de servicii integrate, cum ar fi: terapie psihologică, terapie individuală și de grup, kinetoterapie, logopedie, terapie educațională, stimulare senzorială, terapie asistată de animale, sport adaptat, arte combinate, consiliere părinți / grup de suport, fizioterapie.

De aceea, trebuie luată în calcul o variantă viabilă pentru a pune la dispoziția familiilor romașcane ce au în componență copil/copii cu handicap, un astfel de centru cu servicii moderne și profesioniști dedicați.

Rep: Cine este Iuliana Năstase-Onu?

M-am născut în Roman, am studiat Liceul Teoretic secţia reală, am absolvit Institutul Politehnic Iaşi-Facultatea de Chimie Industrială, ulterior, după 1990 am urmat cursurile facultăţii de drept. Am lucrat în cadrul intreprinderii de fibre sintetice şi apoi în Casa Judeţeană de Pensii până în 2010. Ulterior, având cunoştinţe şi activitate în domeniul managementului proiectelor m-am axat pe astfel de activităţi şi am lucrat cu firme de consultanţă în domeniu. Tot aici mi-am întemeiat o familie, am un fiu de care sunt tare mândră. Toată viaţa mea este legată de acest oraş, aici m-am împlinit professional şi m-am implicat în activităţi de voluntariat la nivelul comunităţii.

Rep: De ce aţi ales să candidaţi ca şi Consilier?

Am intrat în această competiție pentru că îmi doresc ca la Roman să se facă altfel de politici publice, pentru cetățeni și alături de cetățeni! Provin din mediul ONG, cunosc problemele cetăţenilor şi propun romaşcanilor un altfel de mod de a face administraţie axat pe cetățeni, pe proiecte în acord cu nevoile comunității, pe responsabilitate și consecvență. Îmi doresc ca cetățenii să răspundă pozitiv acestei provocări de a susține pentru funcția de Consilier un candidat care dorește un parteneriat între cetăţeni şi administraţie. Îmi doresc un Consiliu Local care să redea cetăţeanului respectful cuvenit din partea administraţiei prin servicii corecte, prompte şi o comunicare eficientă. Într-adevăr, vă mărturisesc că am avut şi ezitări în decizia de intra în această competiţie, dar echipa din care fac parte şi proiectele pe care ni le-a prezentat domnul Gheorghe Oprea m-au făcut să accept. Sunt adepta implicării şi participării directe, pun suflet în tot ceea ce fac.

Rep: Atuurile în faţa contracandidaţilor.

Mă avantajează activitatea mea de aproape 20 de ani de implicare ca şi voluntar în viaţa comunităţii şi faptul că nu mă voi opri la a spune ce doresc să fac ci pot spune ce am făcut pentru oamenii din acest oraş: vârstnici, femei, copii, tineri. Sunt un om care ţin cu oamenii simpli şi îi respect

Rep: Ce calităţi sau pregătire credeţi că ar trebui să aibă un consilier pentru a ţinti la această funcţie?

Cred că trebuie să fie un om care să dea dovadă de profesionalism, morală, onestitate, implicare şi spirit de echipă. Dacă alături de aceste calităţi deţii şi cunoştinţe în domeniul administraţiei este un lucru bun. Personal am şi o pregătire postuniversitară în Managementul Administraţiei Publice.

Rep: De ce Partidul Social Democrat? Ce apreciaţi la acest partid?

Partidul Social Democrat a arătat deschidere şi s-a dovedit un bun cunoscător al realităţii româneşti în această perioadă şi este partidul care mi-a adresat invitaţia să mă alătur echipei. În acelaşi timp candidatul PSD este un profesionist pe care îl cunosc şi în care am încredere. Nu este un politician cu state, este nou în politică şi poate de aceea am decis să mă alătur lor.

Rep: Este o noutate acest lucru de a apela la oameni din societate?

Faptul că în România în contextul actual când clasa politică este în cădere liberă în sondaje aceasta apelează la personalităţi cunoscute sau la ONG-uri independente, nu este o noutate pe plan European. În contextul românesc ONG-urile au personal calificat pentru că altfel nu ar supravieţui pe piaţă. Aceştia au forţă de muncă, sunt buni comunicatori, gândesc strategic cu substanţă şi nu alunecă uşor .

Un model European care să argumenteze cele spuse de mine şi de care îmi amintesc cu plăcere este GEMA HUSSEY pe care am întâlnit-o în anul 1988 într-un program al fundaţiei Sanse Egale Pentru Femei din Iaşi ,,Femeile şi viitorul României” finanţat de Uniunea Europeană a Femeilor a cărei vicepreşedintă era.

Ea ne-a vorbit despre parcursul ei în politică şi cum a debutat. Ca profesor universitar era o persoană cunoscută şi pentru că Partidul Laburist nu stătea bine în sondaje aceştia au elaborat o strategie de a apela la personalităţi din viaţa public şi din ONG-uri. Aşa a candidat ea pe listele Partidului Laburist şi apoi a fost numită Ministru Educaţiei din Irlanda.

Rep: Care credeţi că ar trebui să fie relaţia dintre un cetăţean din ROMAN, plătitor de taxe şi impozite, şi un ales local? Celui din urmă, oricare ar fi el, i se reproşează că, odată câştigate alegerile, uită să reprezinte interesele celui care l-a ales în funcţie.

Trebuie ca şi alegător să avem în vedere un interes de lungă durată nu unul bazat pe un interes de o zi, ,,tu îmi acorzi votul iar eu te răsplătesc”. Dacă cetăţeanul conştientizează acest lucru şi nu va mai ţine cont la alegerea consilierilor de argumente subiective gen ,,îl votez că este vecin cu mama sau că arată bine sau că este prieten cu sora …” ci se va interesa ce îl recomandă pe candidat pentru o astfel de funcţie lucurile vor sta bine. Important este să conştientizăm că trebuie să fim din ce în ce mai responsabili, indiferent de calitatea pe care o avem.

Rep:  Aveţi o femeie politician model?

Modelele sunt uşor de copiat dar avem nevoie de discernământ. Prefer oameni politici de genul celei care a fost deputata Mariana Stoica, fosta noastră ambasador în Israel a cărei discipol am fost. A fost cea care a susţinut după 1990 femeile şi politicile pentru egalitatea de şanse. Mie îmi place mesajul simplu transmis de o femeie elegantă. Eu ţin la frumuseţea, simplitatea şi calităţile profesionale ale unei femei care face politică, însă port respect, admiraţie şi dragoste faţă de oamenii care mi-au influenţat viaţa în bine şi de la care am avut în permanenţă ce învăţa.

Rep: Un cuvânt pentru Romaşcani, o urare?

O urare, dar mai ales o rugăminte adresată romaşcanilor în pragul campaniei a respecta,   nu trebuie să ne învrăjbim, să ne jignim şi să fim pătimaşi, căci acest mod nu ajută pe nimeni.

Vă invit la vot! Votaţi căci acesta este un drept câştigat!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy