MDRT – încă un pas pentru reluarea plăţilor din fonduri europene

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi, 27 noiembrie 2012, hotărârea care creează premisele pentru reluarea plăţilor externe din fondurile europene alocate României prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 (POR). Actul normativ, iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, se referă la trei dintre axele prioritare ale POR, dar are efecte pentru întregul program.

Hotărârea de guvern prevede metodologia de calcul a sumelor ce reprezintă corecţiile financiare solicitate de Comisia Europeană pentru Axele Prioritare 1, 3 şi 5. Este vorba de corecţii financiare forfetare în cuantum de 10%, ce vor fi aplicate pentru acele proceduri de achiziţii publice organizate în cadrul celor trei axe, demarate anterior datei de 1 octombrie 2011. În termen de 3 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va informa serviciile Comisiei Europene cu privire la acest lucru.

Adoptarea hotărârii are două consecinţe importante:

  1. Deblocarea plăţilor în relaţia cu CE: MDRT va transmite Comisiei, până la sfârşitul anului, aplicaţii de plată pentru Axa 2 în valoare de circa 100 de milioane de euro.
  2. Se creează premisele pentru ca sumele rezultate din aplicarea corecţiilor să fie realocate, prin utilizarea lor pentru alte operaţiuni din cadrul POR. Neadoptarea actului normativ ar fi condus la reducerea sumelor alocate României prin POR şi la pierderea definitivă a sumelor respective, România nemaiputând să le utilizeze pentru alte proiecte.

Transmiterea la Comisia Europeană a următoarelor aplicaţii de plată, aferente inclusiv axelor pentru care s-au aplicat corecţii forfetare, va putea fi făcută după elaborarea şi transmiterea la CE, de către Autoritatea de Audit, până la sfârşitul anului, a Raportului Anual de Control, urmată de aprobarea lui la nivelul CE.

Elemente de context:

Comisia Europeană a comunicat României, în acest an, decizia de a aplica corecţii financiare forfetare, în cuantum de 10% pentru axele prioritare 1, 3 si 5 ale Programului Operaţional Regional 2007-2013, ca urmare a unor nereguli dinainte de anul 2012.

În paralel cu acţiunile CE, MDRT a adoptat o serie de măsuri, aşa cum am informat prin comunicatul de presă disponibil la link

http://www.mdrt.ro/comunicare/presa/comunicate/la-nivelul-mdrt-masurile-solicitate-de-comisia-europeana-pentru-por-se-implementau-inca-din-luna-august-2012

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy