Medicii NU vor să distribuie cardurile de sănătate

card sanatate

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au reafirmat că nu acceptă să se implice în distribuția cardurilor de sănătate rămase nedistribuite la nivelul caselor de asigurări județene și nici în acțiunile de distribuire ulterioare.

Așa cum am argumentat în numeroase rânduri și cum se poate observa în documentele încărcate pe pagina de web a SNMF (www.snmf.ro/card), distribuirea cardului trebuie să fie finalizată de către CNAS. Cardul de asigurat este proiectul acestei instituții, nu al medicilor de familie. Cardul reprezintă un document de identificare care, conform legii, poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS). Cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceștia, care nu poate include terți. În acest sens reiterăm necesitatea existenței unui contract între asigurat și asigurător, contract care să conțină obligațiile și drepturile fiecărei părți contractuale„, se arată într-un comunicat emis de cele două organizații ale medicilor de familie.Reprezentanții medicilor de familie spun că acest card nu poate fi utilizat ca dovadă a calității de asigurat, ci are „doar rolul de a valida” consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu CNAS (cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii etc.).

Vorbim despre aproximativ un milion de carduri care nu au putut fi distribuite prin servicii poștale. Noi sperăm că medicii de familie vor înțelege că acest demers este făcut în folosul asiguraților. Ne-am gândit că este mai simplu ca asiguratul să nu mai facă un drum în plus decât să facă un drum la casa de asigurări pentru a ajunge tot la medicul de familie unde ar solicita un serviciu medical.
Fiecare asigurat se duce la medicul de familie fie că îi cere un serviciu, fie că îi cere o trimitere la un medic specialist. Dacă vorbim de aproximativ un milion de carduri, practic vorbim despre un număr foarte mic de carduri care să le revină medicilor de familie pentru a le fi distribuite. Peste 90% din carduri au fost distribuite prin servicii poștale. Este o diferență de aproximativ un milion de carduri și ar fi păcat ca oamenii să fie puși pe drumuri, să meargă ca casa de asigurări pentru ca mai apoi să meargă la medicul de familie pentru un serviciu medical„, a explicat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy