Moartea Iasminei de la Mănăstirea Agapia. O știre falsă a pus pe jar o întreagă comunitate, autoritățile și presa

sursa foto: dragosvasilescu.wordpress.com

Un articol revoltător a împânzit mediul online și a pus pe jar toate autoritățile. Jurnalistul Dragoș Vasilescu (nu știm dacă este nume fals sau adevărat) prezintă pe blogul său povestea înfiorătoare care a dus la moartea unei tinere de 27 de ani- Iasmina Popescu- o fată născută în comuna Agapia și dusă cu forța la mănăstire de tatăl ei politist și de „babele” din sat.

sursa foto: dragosvasilescu.wordpress.com

Potrivit acestui jurnalist, fata ar fi rămas însărcinată și a făcut avort ajutată de maicile din mănăstirea Agapia, după care „Cu hemoragia cât casa, fata era trimisă de maica supraveghetoare să adape vacile, să care apa cu găleata… După câteva zile, cu fătul mort înăuntru, fata a clacat. A fost dusă la spitalul din Târgu Neamţ, în cel mai mare secret, să nu cumva să afle cineva că e bolnavă. Bolnavă de ce? De acolo, au trimis-o la Iaşi, unde marii medici de la Institutul Oncologic din Iaşi au hotărât după ce i-au făcut analize, ecografii şi alte investigaţii că are cancer şi o mare tumoră în uter. Tumora din uter avea mâini şi picioare, fata era în a opta săptămână de sarcină, dar… fiind trimisă de maica stareţă de la Agapia cum să spui așa ceva? Așa că fata a fost lăsată să facă septicemie, că… aşa vrea Dumnezeu! Într-un final, când au văzut că nu mai au ce-i face, au trimis-o la… Viena! Cum? Biserica ştie să-şi ascundă urmele crimelor. Medicii din clinica vieneză s-au crucit, au încercat imposibilul, dar septicemia fetei ajunsese în faza terminală și corpul ei n-a mai rezistat… Iasmina a murit ieri noapte la 27 de ani, pe care i-ar fi împlinit pe 21 mai…”, scrie Dragoș Vasilescu.

Cazul tulburător până în măduva oaselor ne-a stârnit interesul, mai ales că modul de relatare părea foarte bine pus la punct, cu detalii pe care un adevărat jurnalist de investigatie nu le-ar omite dacă ar avea dovezi. De la articol am ajuns la conturile de facebook care au distribuit prima dată reportajul și am dat de conturi care par a fi false (fără fotografii personale, nume ciudate (de exemplu Baal Moloch) prieteni puțini etc). Nu era însă suficient pentru a ignora cazul Iasminei, așa că am căutat dovezi care că confirme sau nu cele citite pe blogul dragosvasilescu.wordpress.com.

Iată ce am aflat noi:

  • Iasmina nu a ajuns la Spitalul din Târgu Neamț:

„În urma verificărilor efectuate, nu a fost găsit nici un pacient cu aceste date de identificare în baza de date a spitalului, în luna mai”, a declarat pentru ziartarguneamt.ro dr. Gabriela Bercea- directorul medical al unității spitalicești. De asemenea, medicii de la Compartimentul de Primiri Urgențe, unde ar fi trebuit să ajungă Iasmina, spun că nu au mai întâlnit un asemenea caz de septicemie de mai bine de 12 ani.

Un singur detaliu a omis cel care a lansat această știre: faptul că urgența cu septicemie, dacă nu se știe de prezența tumorii, nu are cum să ajungă la Institutul Oncologic din Iași.

  • Iasmina nu avea cum să fie trimisă la Institutul Oncologic din Iași

Pentru a fi 100% convinși am luat legătura cu managerul Institutului de Oncologie Iași și am întrebat dacă în ultima săptămână au avut vreun pacient din județul Neamț care a necesitat transfer către Viena. Răspunsul a confirmat că povestea apărută pe internet este o minciună și o calomnie, scrisă foarte-foarte credibil:

„Noi tratăm doar pacienți oncologici, iar septicemia nu este o boală oncologică, deci nu putea să ajungă la noi pacienta dacă nu avea diagnosticată o tumoare în prealabil . Pe cel care a spus așa ceva i-am scris un comentariu si l-am rugat să mă sune , fiindcă noi nu avem cum să luăm legătura cu el. Nu e normal să arunce cu noroi în noi fără niciun fel de fundament. În altă ordine de idei, noi nu trimitem pacientii la Viena. Pacientul se externează și se duce unde vrea dumnealui, dacă noi nu îl putem ajuta. Dacă pleacă la Viena pleacă pe banii lui sau cu E112 de la Casa de Asigurări”, ne-a declarat ec. Mirela Grosu- manager al Institutului Regional de Oncologie Iași.

  • Iasmina Popescu din comuna Agapia nu există

În articolul scandalos, se precizează că locul nașterii Iasminei este comuna Agapia și că tânăra a fost în obștea de la Mănăstirea Agapia. Potrivit primarului comunei Agapia, Neculai Adrian Nastasă, „în registrele de la Starea Civilă nu există niciun certificat de naștere sau de deces cu acest nume. Și nici nu există un polițist pe nume Popescu din Agapia, tatăl fetei, așa cum precizează acel jurnalist. La Primărie avem și evidența măicuțelor de la Mănăstirea Agapia. Nu este și nu a existat niciodată aici cineva cu numele Iasmina Popescu”.

  • Poliția a verificat informațiile

Cu privire la acest caz s-a sesizat și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. „Din verificările efectuate până în prezent, nu se confirmă informațiile apărute pe rețelele de socializare și pe blogul respectiv. Este în atenția noastră, în condițiile în care vor fi identificate alte indicii”, ne-a declarat Elena Bulgărea, purtător de cuvânt al IPJ Neamț.

  • Trup neînsuflețit doar… virtual?!

În articolul care a dat peste cap atâtea televiziuni regionale și naționale, poliția, unitătile medicale menționate și întreaga comunitate locală și virtuală scrie că Iasmina va fi înmormântată sâmbătă, la ora 13 în cimitirul din Târgu Neamț.

Totuși, preotul Vrăjitoru- cel care administrează cimitirul din Târgu Neamț- nu a fost înștiințat de către familia tinerei care se presupune a fi decedată: Nu m-a informat nimeni cu privire la vreo înmormântare care ar avea loc sâmbătă în cimitirul Târgului. Dacă era adevărat, trebuia să fiu informat, ne-a spus părintele Vrăjitoru.

  • Prietenii virtuali ai Iasminei au făcut un pas înapoi: Iasmina Popescu nu era numele ei real…”

Nimic nu confirmă povestea lacrimogenă apărută în mediul online.

Faptul că datele de identificare ale tinerei nu sunt reale a fost recunoscut și de către așa zișii prieteni virtuali ai Iasminei, cei care au distribuit primii articolul. După ce au fost contactați de noi, dar cu siguranță și de alți colegi din presă, cei din spatele conturilor de facebook au schimbat nițel povestea inițială. Nimeni nu o cunoștea decât virtual, tânăra nu își folosea numele real, dar le spunea lor povestea tristă a sorții ei. A avut cont de facebook până ieri, 11 mai- data la care s-a scris că a decedat la o clinică din Viena. Prietenii ei virtuali nu știu cine i-a șters contul.

Am căutat, dar nu am găsit nicio dovadă care să întărească afirmațiile de pe acel blog. Fie autorul avea dreptate și mâna BOR-ului mușamalizează orice (deși nu poți să crezi orbește că toți cei implicați în istorisire joacă după cum le cântă popa), fie povestea a fost una inventată, cu scopul de a defăima instituțiile menționate și de a provoca valuri de reacții împotriva mănăstirii Agapia, împotriva spitalului din Târgu Neamț, împotriva Institutului Oncologic din Iași, împotriva întregului sistem românesc. Cert este ca IASMINA POPESCU NU EXISTĂ ȘI NU A EXISTAT VREODATĂ LA AGAPIA. Niciun om din comuna nemțeană nu a auzit tulburătoarea ei poveste, decât așa-zișii ei prieteni virtuali.

Andreea Trăsnea

Sursa: ziartarguneamt.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy