Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Monumente istorice din Neamț: Biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, Făurei

Constructia acestei biserici este terminată în anul 1664, sub domnia lui Istrate Dabija Voievod.
Intrucât majoritatea constructiei s-a făcut dupa planul și cheltuiala Vel Vornicului Țării de Jos, Toma Contacuzino și a Cneaghinei sale Ana, biserica este deci ctitoria lor.
Biserica a fost întreținută până la sfârsitul sec. XIX de boierii proprietari ai moșiei, iar din anul 1866,  după împroprietăria țăranilor, a trecut în grija enoriașilor parohiei Budești.
În anul 1918 a fost reparată prin grija enoriașilor, pictându-se parțial interiorul.
În anul 1934, apărând în partea naosului și în pronaos fisuri adânci, au fost legate la terasa superioară cu o centura de fier și i s-au aplicat la altar pe ambele părți doua contraforturi. În anul 1955-1956 a fost restaurata în exterior sub îndrumarea Comitetului de Arhitectura și Sistematizare a Raionului Roman.
Biserica este zidită din piatră, alternând cu cărămida, fiind inițial acoperită cu draniță.

Pe parcursul anilor s-au mai facut mici reparatii in exterior, neschimbând cu nimic forma bisericii, păstrându-se astfel în forma ei inițială, constituind un vestigiu de pret al artei, evidențiindu-se măestria meșterilor zidari ai timpului în care a fost construită.

sursa: Monumente istorice din Neamț
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *