Municipiul Roman, 624 de ani de atestare documentară

Miercuri, 30 aprilie, municipiul Roman a împlinit 624 de ani de atestare documentară, iar primul document care certifică nașterea acestui loc este Uricul din 30 martie 1392 (hrisov de danie către Ionaş Viteazul, în care a fost scris „în cetatea noastră, a lui Roman voievod”).

Uricul (act de privilegiu acordat unei moșii boierești sau mănăstirești) este cel mai vechi document autentic moldovenesc păstrat până în zilele noastre, fiind  redactat în limba slavonă, pe pergament, și se află la Arhivele Statului din București.

Cu această ocazie Consiliul Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Neamţ, Muzeul de Istorie Roman, Primăria Municipiului Roman și Societatea Culturală Roman Muşat  au organizat simpozionul ”ZIUA Oraşului Roman: 624 de ani de la prima atestare documentară.”
Manifestarea culturală va cuprinde o serie de comunicări care vor debuta la ora 14:00, în incinta Palatul Nevruzzi, Sala Unirii.
În program sunt înscrise 34 de comunicări științifice, din diferite domenii: istorie –arheologie, cultură si apiritualitate, știintț și arta, toate vizând aspecte din viața urbei și a zonei limitrofe.

„Oraşul Roman este unul din puţinele oraşe din Moldova care se poate mîndri cu existenţa a două cetăţi: Cetatea Muşatinilor, cea mai sudică fortificaţie moldovenească de la sfîrşitul secolului al XIV-lea şi Cetatea Nouă a Romanului construită de Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare si Sfant aproape de locul de confluenţă a rîurilor Moldova şi Siret.
Între secolele XV – XVI, oraşul era cunoscut sub numele de “Tîrgul de Jos”, el fiind şi reşedinţa “Ţării de Jos”.
Tot atunci, Episcopia din Roman devine o a doua mitropolie a “Ţării de Jos”. În a doua jumătate a secolului al XVI-lea, Romanul ocupa primele locuri în ceea ce priveşte numărul de negustori.
În 1834 oraşul devine capitala judeţului Roman. În anul 1845, Romanul figura printre primele 5 oraşe importante ale Moldovei.
Unirea Principatelor Române a imprimat oraşului o activitate febrilă, Romanul fiind un puternic centru unionist. Oraşul şi judeţul Roman au adus o contribuţie însemnată la războiul pentru independenţă din 1877 – 1878. În preajma Primului Război Mondial s-a înfiinţat un atelier pentru reparaţii cu caracter militar, transformat ulterior în Arsenalul Armatei”
, a menționat preotul Florin Țuscanu.
La mulți ani, Roman!
Cei care vor să pătrundă în tainele celui mai vechi document moldovenesc și să înțeleagă de ce este important un astfel de document o pot face aici

cel-mai-vechi-document-moldova-300x225

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy