Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

„Muzee și școli”, ediția a III-a/ Activități inedite la Muzeul de Istorie Roman

În cadrul proiectului „Muzee și școli”, ediția a III-a, coordonat de dr. Otilia Mircea, specialiștii din Laboratorul de Restaurare al Muzeului de Istorie Roman, cu sprijinul conducerii Complexului Muzeal Județean Neamț, reprezentat de director dr. Ciprian – Dorin Nicola, au organizat în luna decembrie 2019, două activități culturale dedicate dedicate restaurării și restauratorilor: expoziția temporară „Restaurarea între știință și artă” și Salonul Național de Postere „Conservarea științifică a bunurilor culturale”, informează Complexul Muzeal Județean Neamț.

Expoziția temporară „Restaurarea între știință și artă” cuprinde importante piese din metal și ceramică, descoperite de către cercetătorii Muzeului de Istorie Roman, care au fost studiate, restaurate și conservate în laboratorul muzeal din Roman: monede, obiecte de podoabă (cercei, inele), accesorii vestimentare (nasturi globulari, aplice sub formă de frunzulițe, găici) și vase din ceramică de diferite forme și dimensiuni.

Salonul Național de Postere „Conservarea științifică a bunurilor culturale” completează expoziția temporară, aducând în prim plan implicarea restauratorilor în salvarea operelor de artă, fiind expuse peste 40 de postere realizate de experți în restaurare piatră, ceramică, metal, textile, piele, lemn, carte veche, document etc., de la muzee din România și cercetători din cadrul unor institute de cercetare: Complexul Muzeal Județean Neamț, Muzeul de Istorie Roman, Muzeul de Istorie și Etnografie Tîrgu Neamț, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Olteniei Craiova, Arhiepiscopia Craiovei, Centrul de Restaurare-Conservare „Sf. Nicodim”, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Institutul de Cercetări Interdisciplinare – Departamentul de Științe, Centrul Mitropolitan de Cercetări Tabor Iași, Muzeul Bucovinei Suceava.

Prin intermediul posterelor sunt prezentate vizitatorilor metode de analiză în investigarea operelor de artă, etape de restaurare efectuate în vederea conservării, dar și tratamente aplicate pieselor de patrimoniu, de la cele clasice la cele mai noi realizate cu ajutorul laserului.

Expoziția temporară „Restaurarea între Știință și Artă” și Salonul Național de Postere „Conservarea Științifică a Bunurilor Culturale” pot fi vizitate până la data de 1 februarie 2020.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *