Nemțencele care au cel puțin cinci copii, „Mame Eroine”

legea-mamelor-eroine-pdf-768x1024

În cursul zilei de luni, 15 februarie, la Parlamentul României s-a depus un proiect de lege ”pentru Mamele Eroine privind indemnizația viageră (PE VIAȚĂ n.n.) pentru mamele care au născut și crescut 3 copii sau mai mult de 3 copii”.

Potrivit inițiatorului, deputatul PSD Ninel Peia, această lege ar vrea sa încurajeze natalitatea prin acordarea unei indemnizaţii viagere pentru femeile care au trei sau mai mulţi copii, acestea fiind cuprinse între 30 şi 50 % din salariul mediu net pe economie, ceea ce ar însemna între 630 şi 1000 lei.

„Indemnizația viageră se acordă în fiecare lună, după cum urmează: pentru mamele care au trei copii se acordă indemnizație de 30% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au 4 copii se acordă 40% din salariul mediu net, pentru mamele care au cinci copii sau mai mult de cinci — 50%. Pentru mamele care au 5 copii sau mai mult de 5 copii se acordă titlul și medalia de Mamă—eroină. Acordarea sumei ce îi revine mamei nu este condiționată de obținerea unui alt venit și nu se impozitează”, se arată în proiectul de lege al deputatului PSD, depus luni la Parlament.

„O voi numi Legea Mamelor Eroine, pentru că nu mă tem de cuvinte. O femeie care se dedică creşterii şi educaţiei a trei sau mai mulţi copii poate fi numită, fără îndoială, a fi o mamă-eroină. Sacrificiul ei de acum, garantează viitorul nostru al tuturor, al românilor şi al patriei lor. Cu cât recunoaştem şi facem ceva în sensul adevărat de a le ajuta, cu atât mai multe şanse avem să ne întoarcem la peste 20 de milioane de inimi de români!

În esenţă, voi propune, susţine şi mă voi lupta ca mamele ce au în îngrijire de la trei copii în sus să primească o indemnizaţie specială. În fapt, o pensie specială, pe întreaga durata a vieţii sale, în aşa fel încât să nu se lupte cu lipsurile nici când copiii vor fi pe picioarele lor, dar şi după aceea, ca o recunoaştere a eforturilor sale de către statul român.

Este un pas mic, dar important, o primă cărămidă la baza unui sistem de protecţie social realist, drept şi care va da roade pe un termen cât mai lung posibil.

E şansa noastră să ne punem la adăpost viitorul, să construim încă de azi România de mâine, cea în care să ne placă să trăim.

Mamele simt asta, ele generază palpabilul viitor. Neamul de peste veac poate fi salvat.

Să le mulţumim adevăratelor eroine cum se cuvine!” (Ninel PEIA, deputat PSD Ilfov)

Dumneavoastră ce opinie aveți despre acest proiect de lege?

___________

Pentru necunoscători sau nostalgici:

Mamă eroină a fost un titlu onorific și un ordin acordate în regimul comunist unei mame care a avea zece sau mai mulți copii. Ordinul se conferea după împlinirea vârstei de 1 an a celui de al zecelea copil, dacă toți ceilalți copii erau în viață. Erau cuprinși în numărul copiilor și cei care au decedat sau au dispărut în cel de al Doilea Război Mondial.
Ordinul Mamă eroină era conferit în numele Prezidiului Marii Adunări Naționale de Consiliul de Stat, „pentru merit”. Mamele eroine dețineau și ordinele și medaliile inferioare obținute pentru nașterea și creșterea copiilor anteriori.

Mamele eroine primeau un ajutor lunar de 500 de lei pe lună și o insignă care se purta pe piept pe partea stângă, plasată după Medalia Secera și ciocanul și înaintea tuturor celorlalte decorații.
După modelul sovietic, România a adoptat titlul de „Mamă eroină” prin Decretul 195 din 8 noiembrie 1951, odată cu Ordinul Gloria maternă (3 clase) și Medalia Maternității (3 clase). Regulamentele de acordare ale titlului, ordinelor și medaliilor au fost modificate în 1954 prin Decretele 131, 133 și 132 din 16 aprilie 1954 ale MAN. Aceste decrete nepublicate au fost abrogate prin Legea nr.121 din 7 iulie 2000.

Printr-un decret din 1985 s-a renunțat la decernarea Medaliei Maternității clasa a III-a, care inițial trebuia să onoreze mamele cu patru copii, astfel că decorațiile erau acordate numai mamelor ce aveau de la cinci copii în sus.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy