Realitatea bate propaganda când vorbim în cifre despre economia României

Economia României este departe de a fi la un nivel acceptabil, dacă ne comparăm cu celelalte țări din Europa, dar dacă e să comparăm cifrele de anul trecut cu cele de anul acesta e clar că ministrul Andrușcă, așa cum este el contestat și criticat, a obținut rezultate mai bune decât predecesorii lui și asta o spun cifrele.

Datele statistice oficiale indică în mod evident creşterea considerabilă a tuturor indicatorilor relevanţi ai calităţii vieţii în România.

În cel de-al doilea trimestru al acestui an, România a avut o creştere economică importantă, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, fapt confirmat de Eurostat și alți specialisti. Produsul Intern Brut (PIB) a fost în creştere cu 1,4% faţă de primul trimestru al anului 2018 și cu 4,1% pe seria brută față de același trimestru al anului 2017.

Din perspectiva indicatorilor macroeconomici, economia României se afla la nivelul ei potențial, la mijlocul anului 2018.

Estimările CE

Estimările Comisiei Europene arată o rată de creștere a PIB-ului potențial de 4,3% în 2018, cu mult peste cea înregistrată de media UE (1,7%). Această evoluție reflectă că, pe termen lung, perspectivele de creștere a țării sunt de două ori și jumătate peste media europeană, printre cele mai bune din UE.

Exporturile, ritm de creștere accelerat

În luna iunie 2018, exporturile au crescut cu 16,2% față de iunie 2017. Importurile, cu 11,7%. Schimbarea de dinamică a fost generată, în principal, de comerțul cu statele UE.

Industria, pilon pentru creșterea economiei

Economia crește sustenabil prin industrie. În primul semestru al anului 2018, volumul producţiei industriale a crescut cu 4,0%, faţă de perioada corespunzătoare a anului anterior. România ocupă locul III printre țările UE, cu un volum al producției industrial mai mare cu 5,7% (față de creșterea înregistrată în UE, de 2,8%)

În termeni nonimali, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 13,8%, fiind cea mai mare după anul 2011.

Noi investiții în România

Investiţiile străine directe (ISD) au totalizat, în perioada ianuarie-iunie 2018, o valoare de 2.194 milioane euro, în creştere cu 29,4% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2017.

Investiţiile reale în economie (participaţiile la capital şi profitul reinvestit) s-au majorat cu 4,4% în primele 6 luni 2018, valoarea înregistrată fiind de 2.258 milioane euro.

Mai multe investiții publice

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe au crescut de 1,5 ori în primul semestru al anului 2018 față de aceeași perioadă a anului 2017.

Creștere economică transmisă în veniturile cetățenilor

În primele 6 luni ale anului curent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,1% față de ianuarie- iunie 2017. Se observă creșteri considerabile în special în sănătate și asistență socială, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apă, silvicultură, construcții, administrație public, învățământ și extracția minereurilor metalifere.

Economia creează locuri de muncă

Potrivit INS, numărul mediu de salariaţi a atins maximul ultimilor 20 de ani, cu 4.916,2 mii persoane în primele 6 luni ale anului 2018. 89,9 mii de noi locuri de muncă au fost create în ianuarie- iunie 2018.

Și rata somajului (3,48% în iunie 2018) este la minim istoric.

Creșterea economică aduce venituri bugetare

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în primele sase luni cu 12,6%, în termeni nominali, si cu aproximativ 8,1%, în termeni reali, față de aceeași perioadă a anului 2017.

Inflația, în scădere

Rata anuală a inflației a intrat pe un trend descendent. Inflația a scăzut semnificativ în luna iulie și pentru ca s-a eliminat efectul de bază al majorării tarifelor cu 6,8% la energia electrică în iulie 2017.

Luna octombrie va fi momentul în care inflația va ajunge la 3,5%, când efectul de bază se va diminua considerabil.

Zero riscuri de derapaj bugetar

În ultimii ani, deficitul bugetar se realiza dintr-o dată, la finele anului, și nu progresiv, ca acum. 61% din deficitul bugetar e realizat în prezent din investiții.

Datoria publică, în scădere

Datoria publica a scăzut de la 37,4% din PIB în 2016, la 35% în 2017. În mai 2018, a ajuns la 34,86% din PIB. Este minimul ultimilor patru ani.

În primele șase luni din 2018, cu o creștere economică printre cele mai mari din UE, cu o rată de creștere a PIB potențial dublă față de media UE, cu o economie care produce venituri bugetare, cu o creștere economică care se transferă în veniturile populației, cu un motor al exporturilor care începe să tureze peste importuri, cu un motor al industriei care performează cu mult peste media europeană, cu o economie care creează locuri de muncă și investește în oameni, cu o economie care atrage investiții, cu o inflație în scădere spre sfârșitul anului, cu o pondere a datoriei publice în PIB aflată la mai puțin de jumătate din media UE, cu o rată a șomajului ce a ajuns la minimul istoric al ultimilor 20 de ani, cu o economie care are toți indicatorii în limite sustenabile, România se situează printre țările din UE cu cea mai bună poziție macroeconomică. Principalele provocări ale celei de-a doua jumătăți a anului 2018 sunt creșterea investițiilor și a absorbției de fonduri europene, concluzionează prof. univ dr. Dan Armeanu, citat de econoomica.net.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy