Valorificarea deșeurilor colectate selectiv de către populație face din Neamț un județ „verde”

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Neamț, proiect cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, a fost conceput din nevoia gestionării deșeurilor din Neamț, într-un mod cât mai eficient economic, dar și suportabil pentru populație, conform normelor europene de mediu.

Prin educarea populaței, se dorește promovarea colectării selective a deșeurilor, în cadrul căreia un flux de deșeuri este păstrat separat în funcție de tipul și natura deșeurilor, cu scopul de a facilita tratarea specifică a acestora, deci valorificarea prin reciclare. Inițiativa are ca scop principal un mediu mai curat pentru cetățenii din comunitate și un județ mai „verde” care își administrează resursele într-o manieră responsabilă.

Colectarea deșeurilor reziduale și a celor reciclabile se face la ora actuală în zonele urbane și rurale ale județului prin puncte de colectare unde sunt amplasate containere pentru colectarea deșeurilor reziduale și/sau containere pentru colectarea deșeurilor reciclabile: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri din plastic și metal și deșeuri din sticlă. Excepție fac gospodăriile individuale din unele zone urbane și rurale unde pentru colectarea deșeurilor reziduale se aplică colectarea „din poartă în poartă”.

Colectarea deșeurilor biodegradabile se face în containere și pubele pentru depozitarea selectivă a deșeurilor biodegradabile. Prin aceste măsuri, atât din partea cetățenilor, cât și din partea operatorilor, se poate asigura colectarea separată a deșeurilor reciclabile și a celor biodegradabile, precum și compostarea deșeurilor biodegradabile din zonele rurale, direct din gospodărie, cu posibilitatea utilizării compostului rezultat pentru agricultură.

Odată îndeplinit acest proces, deșeurile reziduale vor fi transportate la depozitul de deșeuri de la Girov, fie direct, fie prin intermediul celor trei stații de transfer de la Cordun, Tîrgu Neamț și Tașca.

„Colectarea selectivă a deșeurilor îmbunătățește viața comunității și diminuează cantitatea de deșeuri depozitate ca urmare a reciclării acestora. Acest proces conduce la ameliorarea calității mediului înconjurător și a sănătății prin reducerea emisiilor în aer și a surselor de poluare a apelor subterane și de suprafață, respectiv a solului. Nu în ultimul rând, se elimină mirosurile cauzate de depozitarea în condiții neadecvate a deșeurilor. Prin reducerea gradului de poluare, se economisesc cantități importante de resurse prin reciclarea deșeurilor din tot județul și reintroducerea acestora în circuitul industrial.” – a declarat Claudiu PĂDURE, directorul Seviciului Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Nemț.

_____

Colectarea selectivă – soluția pentru un viitor verde – campanie de informare și conștientizare privind importanța colectării selective / Serviciul Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Neamț

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy