24 iunie – Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele,Drăgaica)

Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită în calendarul creștin ortodox la 24 iunie.

 

Considerat Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul proroc al Vechiului Testament, dar şi cel care a făcut legătura cu Noul Testament. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem (lângă Ierusalim); este fiul Elisabetei (verişoara Mariei, Maica Domnului) şi al preotului Zaharia.

Vestea nașterii Sfântul Proroc și Botezător Ioan s-a făcut prin mijlocirea Arhanghelului Gavriil, care s-a arătat preotului Zaharia pe când acesta slujea la Templu. Pentru că nu a crezut cuvintele celui trimis de Dumnezeu, preotul Zaharia a fost pedepsit prin neputința de a vorbi până la nașterea pruncului când, revenindu-i glasul, a rostit și numele celui nou-născut.
Sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a fost atestată încă din secolele IV-V, luând locul vechilor sărbători păgâne cu caracter agricol sau naturist din perioada solstițiului de vară.

Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea – 23 septembrie; nașterea – 24 iunie; soborul – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august; prima și a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului – 25 mai.

Ziua de 24 iunie este cunoscută, în calendarul popular şi sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Potrivit crestinortodox.ro, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Cel mai probabil, denumirea a fost preluată de la Sancta Diana, zeița silvestră.

Această zi este una încărcată de magie și farmec. Conform tradiției, Sanzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsaările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferintele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt considerate aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni și forțe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu „lanțul Sânzienelor”. Se spune că Sânzienele pot împrăştia din senin vijelii, grindină şi distrug recoltele. Anul acesta, sărbătoarea a fost precedată de ploaie și vânt puternic.

Oamenii culeg astăzi flori de sânziene, pe care le împletesc în coronițe.

E un mod de a arăta respect Sânzienelor.

Când sunt aruncate pe acoperișul caselor, tradiția spune că omul va trăi mult dacă coronița rămâne pe casă sau, dimpotrivă, va muri repede, în cazul în care coronița cade de pe acoperiș.

De asemenea, cine nu respectă Drăgaica poate avea parte de multe nenorociri: cel care spală, coase sau mătură în acea zi poate muri fulgerat.

Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii, fiind considerată și momentul optim pentru culegerea plantelor de leac. Această zi este cunoscută în popor și sub denumirea de „Amuțitul Cucului”. Se crede că dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, vara va fi secetoasă.

Tot astăzi, dacă se întâmplă să vezi o furnică roșie, înseamnă că vei avea parte de mult noroc, potrivit tradiției populare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy