„Competențe digitale și antreprenoriale în formarea artistică inițială”, un proiect marca Luminița Moscalu

Portugalia inceput proiect

Zilele acestea, un număr de 20 de elevi ai liceului de arte ”Victor Brauner” au luat drumul Portugaliei, pentru a învăța grafică pe calculator, publicitate și marketing de la cei mai buni specialişti în domeniul designului grafic.

Acest lucru a fost posibil datorită proiectului „Competențe digitale și antreprenoriale în formarea artistică inițială”, coordonat de profesoara Luminița Moscalu.
Proiectul, în parteneriat cu Spania și Portugalia, are ca grup țintă 40 de elevi ai şcolii, selectaţi din clasele a XI-a (20 din anul școlar 2015-2016 și 20 din anul școlar 2016-2017), profil arte vizuale, specializările: artă monumentală, pictura de șevalet, arte decorative, imprimerie și sculptură.
Astfel, primii 20 de elevi beneficiari ai proiectului, însoțiți de profesorii Ștefan Potop și Lucian Tudorache, au poposit deja în Barcelos (Portugalia), unde vor avea oportunitatea de a vedea cum se lucrează într-un mediu concurenţial real, într-o firmă privată, cu o anumită cultură organizaţională, beneficiind de softuri şi echipamente de specialitate de ultimă generaţie.

Proiectul este unul de suflet pentru prof. Luminița Moscalu și este dedicat în totalitate elevilor. Grantul (de peste 100.000 de euro) a fost obținut prin depunerea proiectului în cadrul unei selecții de proiecte de mobilitate în domeniul ”Învățământ profesional și tehnic”, Erasmus +.

”Selecția copiilor a avut loc în noiembrie. Au fost niște probe de engleză, de TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor) și realizarea unui portofoliu. În urma acestei evaluări, care a pus accent pe creativitate și originalitate, au fost selectați 20 de copii din clasa a XI-a, arte plastice, deveniți grup țintă a proiectului. Totodată, aceștia au fost pregătiți lingvistic, s-a parcurs un modul de engleză, un modul cultural în care le-am prezentat elevilor informații generale despre geografia și istoria Portugaliei și unul pedagogic cu informații referitoare la proiect”, a declarat Luminița Moscalu.

De asemenea, prin acest proiect, cei 20 de copii vor avea parte de tot confortul, fiindu-le asigurat tot ce ține de transport, cazare și subzistența zilnică.

Având deja experiența altor două proiecte câștigate, Luminița Moscalu a povestit de unde i-a venit ideea demarării unui nou proiect.

„Am plecat de la următoarea idee: cea mai gravă problemă a Uniunii Europene, la nivelul tinerilor, este șomajul. Tinerilor, când vor să-și găsească un job, li se cere experiență și, plecând de la faptul că învățământul este oarecum teoretic, am încercat să ofer și o dimensiune practică. Elevii noștri nu au posibilitatea să își desfășoare orele de practică într-o firmă reală, în liceele vocaționale existând doar ateliere. Cei mai mulți elevi, până la terminarea liceului, a facultății, nu au contact real cu ceea ce se întâmplă pe piața muncii. De aceea am venit cu acest proiect, pentru a completa ceea ce se întâmplă în școală. Astfel, prin intermediul acestor firme, elevii vor învăța grafică computerizată, vor desena, vor realiza mesaje publicitare. Proiectul este axat în cea mai mare parte pe formare profesională. Timp de 3 săptămâni, 6 ore zilnic, vor învăța lucruri practice aplicate pe grafică computerizată, însă vor avea parte și de activități culturale”, a precizat prof. Luminița Moscalu.

Proiectul nu se va opri aici, ci va continua în toamnă, când alți 20 de elevi vor pleca în Spania.
Deocamdată îi așteptăm pe cei care acum sunt în Portugalia, pentru a ne împărtăși din experiența lor inedită.

Erasmus+Barcelos1-Portugalia
Erasmus 2
Erasmus 3

Iată aici lista cu primii elevi și profesorii însoțitori din cadrul proiectului „Competențe digitale și antreprenoriale în formarea artistică inițială”

Nr. crt Numele și prenumele elevului
1 AFTODE-MARE GEORGIANA-CRISTINA
2 AURSULESEI ELENA
3 CERCELARU MELANIA-DIANA
4 CIOBANU ANA-MARIA
5 CIUDIN IOANA-DENISA
6 CORDUN ŞTEFAN
7 DĂRÂNGĂ ELENA-CATRINEL
8 DONCIU PAUL-IULIAN
9 DONICI MARIA-BIANCA
10 FIU MARIA-GEORGIANA
11 GRIPCĂ DIANA-ELENA
12 ILARIE MĂDĂLINA-VASILICA
13 ILIE IONELA
14 LUPEI ANDREEA-GEORGIANA
15 RĂUCESCU RĂZVAN
16 RUNCANU VASILE- LIVIU
17 STAN MARIA -EUGENIA
18 STOIAN IOANA-SABINA
19 ŢĂBÂRNAC-ŢUŢU ANDRÉ-MARIE-CRISTINA
20 ȚIBULAȘI ALEXANDRA-ELENA
Nr. crt Numele și prenumele profesorului
1 POTOP ȘTEFAN
2 TUDORACHE LUCIAN

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy