Competiţia de robotică a Agentiei Spatiale Europene

competitie roboticaAgenția Spațială Română (ROSA) invită elevii din România să participe la cea de-a doua competiție de robotică spațială organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Tinerii cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani, care doresc să se înscrie în competiție trebuie să proiecteze un robot care să fie capabil să mute o încărcătură și au libertatea de a-și construi robotul după cum doresc. Nu există restricții sau recomandări, echipele putând construi roboții din componente reciclate sau din kit-uri disponibile în magazine.

În cadrul acestei competiții, echipele trebuie să manevreze robotul, care duce o încărcătură, pe o rută desemnată care poate include diverse obstacole și probleme pe care echipa trebuie să le rezolve. Pentru a se putea califica, roboții trebuie să fie neafectați când termină traseul. În funcție de capabilitățile robotului și a echipei, se pot acorda puncte bonus sau penalități.

Concursul conține 4 etape
ETAPA I – Înscrierea în concurs:

Echipele trebuie să trimită o scrisoare de intenție până pe 6 februarie, ora 23:59 la adresa de email: [email protected]

Cerințele scrisorii de intenție sunt:

1. Introducere, care să includă următoarele:

– motivația intrării în competiție

– experiențe anterioare în domeniul roboticii (dacă există)

– experiențe anterioare care implică spațiul sau educația spațială (dacă există)

– strategia și informații privind tipul de robot ce va fi folosit/construit (dacă există)

– anticiparea orelor de muncă necesare construcției (ore/săptămână/persoană)

– ajutor extern, financiar sau tehnic (dacă se cunoaște)

– strategia de comunicare la nivel local/regional (daca se cunoaște)

2. Detaliile echipei

– numele echipei

– sigla/logo-ul echipei (dacă există)

– motto-ul echipei (dacă există)

– numărul membrilor

– numele leader-ului echipei (supervizor adult)

– informațiile de contact a leader-ului (adresa de email, număr de telefon, adresa)

– detaliile membrilor echipei: Prenume, Nume, zi de naștere, sex

ATENȚIE! În cazul calificării, copii ale pașapoartelor vor fi cerute pentru accesarea diverselor locații ale ESA. Orice neconcordanță sesizată între informațiile de pe scrisoarea de intenție și pașaport va conduce la descalificare.

3. Semnătura leader-ului echipei și data realizării scrisorii

ESA va trimite o confirmare de primire prin email, în maxim 2 zile lucrătoare.

Toate echipele ce au trimis o scrisoare de intenție vor merge mai departe in a doua etapă.

ETAPA II – Revizuirea preliminară a designului

Echipele trebuie sa creeze un material video. Cerințele sunt:

– materialul video trebuie să fie de maxim 5 minute, acesta trebuie upload-at pe Youtube, de preferat în calitate HD, iar link-ul va trimis pe adresa de email: [email protected], până pe 6 martie 2015, ora 23:59.

– materialul video este important, deoarece calitatea filmării, prezentarea, limbajul folosit și prezentarea grafică pot aduce puncte în plus

– acesta trebuie să conțină: nume echipei, logo-ul/sigla (dacă există), prezentarea membrilor echipei, prezentarea strategiei de construcție (de ex: tipul de robot, încărcătura maximă, camere, senzori etc.), prezentarea capabilităților prototipului de robot (dacă există) (de ex: ridicare, coborâre, camera, senzori etc.)

După această etapă, vor fi alese 6 echipe din fiecare categorie de vârstă care vor merge în a treia etapă.

ETAPA III – Revizuirea în detaliu a designului

Până pe 22 mai, ora 23:59, echipele trebuie depună o documentație complexă pe adresa de email: [email protected], care să descrie proiectul în detaliu.

Documentația acestei etape trebuie redactată în limba engleză și trebuie să fie în conformitate cu anumite cerințe. Aceasta documentație trebuie să se axeze pe aspectele tehnice ale proiectului, dar și câteva informații privind acoperirea costurilor de deplasare ale echipei către concurs.

În 3 săptămâni de la primirea documentației, ESA va oferi sfaturi privind următorul pas.

În septembrie 2015, ESA va organiza conferințe video în limba engleză, în care echipa trebuie să discute despre robot cu o serie de experți.

ETAPA IV – FINALA

Echipele rămase în competiție se vor reuni pentru 2 zile, în primele 2 sâptâmâni din luna decembrie la Centrul European de Tehnologie și Cercetare Spațială, în Olanda, pentru finală.

În prima zi echipele vor prezenta roboții experților, cu declararea eventualelor modificări de la ultima etapă a concursului, vor face un tur de onoare a agenției și vor participala o sesiune de familiarizare. A doua zi se va desfășura concursul.

De asemenea, astronautul Andreas Mogensen va fi prezent la competiție.

 

Pentru mai multe informații accesați paginile:

Agenția Spațială Europeană (ESA) -www.esa.int

Agenția Spațială Română (ROSA) – www.rosa.ro

Documentația concursului – în limba engleză – http://esamultimedia.esa.int/docs/edu/irissSpaceRoboticsCompetition.pdf

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy