Directoarea Organizației Salvați Copiii a lăudat inițiativa în care Deputatul PSD Ciprian Șerban a fost implicat

Oamenii din industria de pariuri și jocuri de noroc s-au cam obișnuit să facă ce vor dacă au bani”, a declarat recent Gabriela Alexandrescu, directoarea executivă a sucursalei din România a Organizației Salvați Copiii.

În toamna anului 2023 a început o campanie împotriva pariurilor sportive și a jocurilor de noroc. În apropierea sălilor și a reclamelor caselor de pariuri au fost atârnate prelate pe care scria „Joacă, nu jocuri”.

Într-un interviu acordat presei centrale, directoarea a vorbit despre nevoia de a proteja copiii de efectele păcănelelor și pariurilor, despre propunerile pe care organizația le-a făcut Parlamentului pentru două legi aflate acum în așteptare și despre modele legislative care reglementează industria în diverse țări din Europa.

Organizația Salvați Copiii a solicitat Parlamentului, în februarie 2024, să includă mai multe propuneri în două legi menite să clarifice și să restrângă drepturile de reclamă și de funcționare a caselor de pariuri sau de jocuri de noroc, printre care:

  • Orice formă de comunicare comercială audiovizuală, în presa scrisă, în mediul online, în serviciile cinematografice ori prin serviciile de telefonie, inclusiv cele realizate în spații publice exterioare ori interioare, care au drept scop promovarea jocurilor de noroc, a pariurilor pentru evenimentele sportive ori a spațiilor destinate acestora, să fie interzisă, și nu doar în audiovizual, între 6.00 și 23.00, ca acum, și a reglementărilor afișelor publicitare outdoor.
  • Licența de organizare a jocurilor de noroc să se acorde în funcție de numărul de locuitori, astfel încât să existe cel mult un punct de lucru la 40.000 de locuitori. Acum fiind posibil la 20.000 de locuitori.
  • Modificarea de la 18 la 21 de ani a persoanelor definite ca participanți la jocurile de noroc, iar accesul minorilor și tinerilor de până la 21 de ani în locațiile specializate pentru desfășurarea jocurilor de noroc și participarea acestora la orice tip de joc de noroc să fie interzise.

În urma solicitării din februarie, zilele trecute Gabriela Alxandrescu a fost chemată la o discuție la Camera Deputaților. În urma acestei discuții, directoarea Salvați Copiii a declarat:

Întâlnirea a avut loc cu domnul președinte Alfred Simonis, al Camerei Deputaților, și cu cei doi lideri de grupuri politice, PNL – domnul Gabriel Andronache și PSD – domnul Ciprian Șerban. Discuția a fost foarte deschisă și pozitivă. Ne-am bucurat că una din propunerile noastre, cea referitoare la neacordarea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc în localitățile cu mai puțin de 10.000 de locuitori, s-a adoptat. Acum sunt sub 15.000, ceea ce e și mai bine. Dar încă rămân în vigoare și am discutat despre interzicerea oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală, în presa scrisă și în mediul online, în toate mediile, de fapt, pentru a nu ajunge publicitatea asta în atenția copiilor.

Apoi, noi am mai propus să se stabilească proximitatea locațiilor destinate jocurilor de noroc față de unitățile de învățământ la 300 de metri, dar și față de alte spații destinate copiilor și adolescenților, de exemplu, locuri de joacă, cluburi sportive sau terenuri de sport. Și credem că aceasta poate fi ușor adoptată, din ce am simțit eu în discuția noastră.  Apoi am mai propus să se ridice limita de vârstă la 21 de ani în privința accesării jocurilor de noroc. S-ar putea ca și aceasta să fie adoptată cu proxima ocazie. Avem dubii însă că se va introduce interdicția oricăror forme de comunicare comercială.

I-am rugat și am pledat măcar pentru o interzicere graduală. Pentru că, totuși, în urma cercetării pe care am făcut-o în noiembrie anul trecut, majoritatea copiilor văd reclame stradale pentru jocuri de noroc. Și-am mai propus încă o dată să fie foarte clar specificat faptul că cei care lucrează în sălile de jocuri trebuie să legitimeze persoanele care intră în aceste săli. Mulți invocă faptul că nu au autoritatea să ceară buletinele, astfel încât și persoane sub 18 ani, copii, au acces în săli de jocuri. Și atunci ar trebui să fie foarte clar menționat lucrul acesta.

Gabriela Alexandrescu, Salvați Copiii.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy