Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Dr. Daniela Burghelea, medic primar boli infecțioase Piatra-Neamț: “Mulți pacienți ajung la noi în fază avansată a Hepatitei C. Trebuie să ne gândim și la protecția celor din jurul nostru!”

“Lipsa masivă de informație și cunoaștere a cauzelor și efectelor bolii stă la baza prevalentei mari a infectării cu virusul hepatic de tip C” este ideea principală desprinsă în urma emisiunii de ieri, 26 septembrie, cu tema “Neamț știe de Hepatita C”, prima dintr-o serie de dezbateri interactive cu această temă care vor avea loc la TVR Iași în perioada următoare.
Invitații moderatorului Claudia Dănăilă au fost dr. Daniela Burghelea, medic primar boli infecțioase Spitalul Județean Neamț, prof. dr. Carmen Dorobăț și dr. Răzvan Miftode, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.
Dr. Daniela Burghelea, reputat specialist în boli infecțioase din județul Neamț, a făcut, în cadrul emisiunii, câteva precizări foarte importante pentru pacienți:

“Statistica spune că județul Neamț se află pe un nedorit loc I în România în ceea ce privește prevalența hepatitei C, încerc sa explic acest lucru cu nivelul socio-economic precar din zonele rurale în special, adresabilitatea și accesibilitatea greoaie la medicii de familie sau ignoranța. Dacă ne referim la zonele urbane, foarte multe persoane sunt plecate la lucru în străinătate, viața trepidantă le împiedica să-și facă teste uzuale, ignoră o astenie, o lipsă de poftă de mâncare, o durere musculară, o durere în abdomen, regiunea ficatului, sau alte simptome care sunt trecute cu vederea. Alte cauze sunt, poate, accesul destul de facil al tineretului la cabinetele unde se fac tatuaje, piercing, fără să aibă o educație la o disciplină de utilizare a dezinfecției și a instrumentelor sterile, contactul sexual neprotejat, viața sexuală dezorganizată a tineretului etc.
În momentul în care pacientul este testat cu recomandarea de la medicul de familie sau își face singur niște investigații, întrucât are niște simptome nespecifice, o stare de oboseala cronică, un prurit cutanat, niște erupții cutanate pe care dermatologul nu le poate identifica, își face o ecografie în care i se spune că ficatul este modificat, are niște analize de bază în care observă ca transaminazele sunt crescute, atunci cere medicului de familie determinarea anticorpilor anti HCV. Dacă sunt diagnosticați, sunt trimiși la medicul infecționist sau la gastro-enterolog si aici facem evaluarea completa. Fiecare caz are un anumit stadiu, și atunci pacientul este investigat detaliat și se decide trimiterea spre clinicile de specialitate. În condițiile actuale, în care se tratează inclusiv fibroza F1 si F2, pacientul cu anticorpi HCV prezenți, referindu-ne la Hepatita C, este direct trimis la clinicile de boli infecțioase, fără a mai fi nevoit să-si facă viremiile sau stadializarea fibrozei, care erau cerute anterior în spitalele județene, pentru evaluare și dosar la Spitalul de Boli Infecțioase Iasi și, acum, Bacău și Galați.

Destul de mulți pacienți ajung la noi în fază avansată a bolii, și o mare parte în faza de evoluție cronică. Profilactic, în ultimul timp sunt multe persoane care își fac analize pentru a-și evalua starea de sănătate, dar cei mai mulți sunt în faza asimptomatică sau cu simptome ușoare, care sunt trecute cu vederea. Lipsa de timp, activitatea cotidiană ii împiedica sa ajungă la medic, iar in momentul in care își fac analizele si au transaminazele crescute deja e un semn de întrebare ca boala evoluează de mai mult timp si atunci obligatoriu trebuie căutată si posibila cauza de infectare cu virus C si făcută aceasta analiza care se numește anticorpi anti-HCV. Trebuie sa ne gândim si la protecția celor din jurul nostru. Un membru al familiei care este infectat cu virus hepatitic C poate fi un pericol pentru ceilalți, trebuie sa meargă sa se trateze.”

“Neamt știe de Hepatita C” va fi subiectul unei dezbateri de asemenea interactive transmise live pe Facebook marți, 2 Octombrie 2018, la ora 15.00, pe pagina “Știi de Hepatita C”.

La nivel național, județul Neamț are prevalența cea mai ridicată în cazul virusului hepatic de tip C.

Asociatia pentru Dezvoltare Sustenabilă în Sănătate
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *