Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ministrul Economiei,Dănuț Andrușcă: „Preluarea Vestmoldtransgaz a fost finalizată”

Preluarea Vestmoldtransgaz de către SNTGN Transgaz a fost finalizată, joi, 6 septembrie, după ce în cursul după-amiezii, la Chișinău, documentele finale ale tranzacției au fost semnate de către autoritățile din Republica Moldova și reprezentanți ai Eurotransgaz, societatea subsidiară a Transgaz în Republica Moldova. Astfel cele 180,3 milioane de lei pot fi deja transferate în bugetul Republicii Moldova.

Ceremonia de semnare a avut loc în prezența Ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, a Ministrului Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, Chiril Gaburici și a Directorului General al Transgaz, Ion Sterian.

Ministrul Economiei a felicitat Transgaz pentru finalizarea cu succes a procedurii de preluare a Vestmoldtransgaz și a arătat că atenția și energia companiei trebuie să se concentreze pe finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chișinău.

Contractul de privatizare a ÎS Vestmoldtransgaz de către compania românească Transgaz a fost semnat la 28 martie.

Preluarea Vestmoldtransgaz a fost o etapă importantă și pentru Transgaz și pentru Ministerul Economiei. Îl felicit pe Directorul General Ion Sterian și întreaga sa echipă și adresez călduroase mulțumiri autorităților de la Chișinău, în special Ministrului Gaburici și echipei sale, pentru sprijinul acordat părții române. Finalizarea cu succes a acestei etape este o reușită, însă nu trebuie să ne culcăm pe o ureche: greul și munca de-abia acum încep. Mă aștept ca Transgaz să-și dedice atenția și energia pentru finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chișinău, care reprezintă pasul următor în dezvoltarea strategică a Transgaz. Relevanța implicării Transgaz în achiziționarea Vestmoldtransgaz este legată de finanțarea,construcția și exploatarea interconectării Iași-Ungheni în condiții de predictibilitate și siguranță. În plus, prin crearea premiselor necesare construirii gazoductului Ungheni – Chișinău, care va conduce la extinderea activității Transgaz în Republica Moldova, Transgaz își va reconfirma statutul de jucător regional, a declarat Dănuț Andrușcă, după semnarea documentelor tranzacției.

În cadrul evenimentului, ministrul român al Economiei a adăugat: Această privatizarea are și o importanță simbolică personală, pentru mine. De la preluarea mandatului de Ministru al Economiei și până în prezent, aceasta este a treia
promisiune majoră îndeplinită, după ce statul român a redevenit acționar majoritat la Șantierul Naval din Mangalia și după începerea construcției efective la proiectul BRUA. Mi-am propus mereu vorbesc mai puțin, dar să fac mai mult și sunt bucuros că strategia aleasă de la bun început a dat roade atât de importante”
.

Prezent la Chișinău pentru ceremonia de semnarea documentelor tranzacției, Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, s-a întânit cu Premierul Republicii Moldova, domnul Pavel Filip, prilej pentru a aborda subiecte de țin de consolidarea relațiilor economice bilaterale.

La rândul său, Directorul General al Transgaz, domnul Ion Sterian, a adresat mulțumiri partenerilor din Republica Moldova.

Conducta Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *