Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului: Circa 13.000 de nemțeni luptă împotriva cancerului

În judeţul Neamţ, în cursul anului 2018 s-au înregistrat 1846 cazuri noi de cancer (820 în mediul urban și 1026 în mediul rural).

foto cu caracter ilustrativ

Din datele furnizate de DSP Neamț, se constată că numărul de cazuri de cancer este în creștere, de la an la an.

În 2017, în Neamț s-au  înregistrat 1758 de cazuri noi de cancer (746 în mediul urban şi 1012 în mediul rural), iar în 2016- 1724 cazuri noi (844 în mediul urban şi 880 în mediul rural).

„Cele mai multe cazuri noi sunt de cancer colorectal, urmat de cancerul bronhopulmonar, cancerul de sân şi de prostate”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

1214 nemțeni au fost răpuși de cancer numai anul trecut (463 în urban şi 751 în rural).

„La sfârşitul trimestrul I 2019 s-au înregistrat 495 cazuri noi de cancer (218 în mediul urban și 277  în mediul rural) și erau rămaşi în evidenţa cabinetului judeţean de oncologie, 12.915 de bolnavi cu cancer (6800 în urban şi 6115 în rural)”, potrivit DSP Neamț.

 „Și cancerul poate fi prevenit!”

În perioada 25-31 mai a.c. se desfășoară Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC). Campania se încheie cu Ziua Mondială Fără Tutun în data de 31 mai. Fumatul este de departe cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită.

În România, scopul campaniei este să crească nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa modalităţilor prin care putem preveni cancerul, prin intermediul alegerilor pe care le facem.

Sub sloganul „Și cancerul poate fi prevenit!”, campania națională Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului își propune să crească nivelul de conștientizare asupra riscurilor de apariție a cancerului și să promoveze CODUL EUROPEAN ÎMPOTRIVA CANCERULUI, în cadrul tuturor activităților și prin toate mijloacele disponibile.

Tema campaniei pentru anul 2019 este „Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”.

Mesaje cheie:

  • 9,6 milioane  de persoane mor prin cancer în fiecare an.
  • Cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.
  • Cancerul este a doua cauză de deces în lume.
  • 70% din decesele prin cancer apar în țările slab-spre-mediu dezvoltate.
  • Până la 3,7 milioane vieți pot fi salvate anual prin implementarea cu resurse adecvate  a strategiilor deprevenire, depistare precoce și tratament al cancerelor.
  • Costul economic anual al cancerului este estimat la 1,16 trilioane de dolari.
dolinex


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *