Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor, marcate și în județul Neamț
Pentru a marca Ziua Internaţională a Muzeelor (18 mai) şi evenimentul Noaptea Muzeelor (21 mai), Complexul Muzeal Judeţean Neamţ organizează o serie de evenimente după cum urmează:
Miercuri, 18 mai
ora 15.00, Muzeul de Istorie Roman, simpozionul Dascăli romaşcani de altădată
ora 16.00 Muzeul de Artă Roman, vernisajul expoziţiei pesonale de pictură, Locul Crucii, a doamnei Monica D. Carp, artist plastic, membră a UAP, filiala Piatra Neamţ; deschiderea expoziţiei este completată de simpozionul Concursului Naţional Crucea în imaginaţia copiilor (ediţia a V- a), organizat de Clubul Copiilor din Roman.
Joi, 19 mai
Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Fundaţia Cultural – Științifică „Constantin Matasă” vor organiza în zilele de 19-21 mai 2016 lucrările Sesiunii anuale a Comisiei de Istorie a Oraşelor din România, ediţia a XXIII-a. Evenimentul, primul de acest gen din Moldova, se va desfăşura sub egida Academiei Române şi sub patronajul Consiliului Judeţean Neamţ și va avea ca temă Locul centrelor istorice în contextul urban actual.
Debutul sesiunii va fi marcat prin vernisarea expoziţiei permanente de la Curtea Domnească – Pivniţa II în ziua de joi, 19 mai, orele 1800. Momentul va fi urmat de un recital susţinut de elevii Liceului de Arte „Victor Brauner”.
Sesiunea de comunicări va începe vineri, 20 mai, orele 900, printr-un cuvânt de deschidere adresat de Dr. Vasile Ciobanu, președintele Comisiei de Istorie a Orașelor din România. La eveniment vor participa istorici și arhitecți, membri ai Comisiei de Istorie a Orașelor din România, din Bucureşti, Piteşti, Câmpulung, Giurgiu, Brăila, Constanţa, Timişoara, Oradea, Sibiu, Galaţi, Suceava, Iaşi şi Chişinău.
Evenimentul se va încheia sâmbătă, 21 mai, când Comisia de Istorie a Orașelor din România va acorda o medalie onorifică unei personalități din domeniul istoriei.
Vineri, 20 mai
ora 12.00, Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, vernisajul expoziţiei Poarta sufletului organizată de Asociaţia Centrul de Excelenţă în Dezvoltare Personală Solomon şi Complexul Muzeal Judeţean Neamţ în colaborare cu liceele de arte plastice Hans Mattis Teutsch (Braşov) şi Victor Brauner (Piatra-Neamţ).
Sâmbătă, 21 mai cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor următoarele unităţi muzeale vor fi deschise în intervalul 10.00-24.00: Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, Muzeul de Artă Piatra-Neamţ, Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra-Neamţ, Turnul Clopotniţă şi Beciul II de la Curtea Domnească. Intrarea va fi liberă.
La Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ se va organiza un atelier de creaţie utilizând ca materie primă argila şi va avea loc un spectacol de teatru medieval susţinut în cadrul proiectului Evul mediu recompus, ediţia a II-a (proiect realizat de elevii școlilor gimnaziale „Elena Cuza“ din Piatra Neamț, „Nicolae Iorga“ din Pângărați, „Gheorghe Săvinescu“ din Crăcăoani și ai Liceului Tehnologic „Miron Costin“ Roman).
Duminică, 22 mai
ora 14.00, Muzeul Memorial „Ion Creangă” Humuleşti, Poftiţi la şezătoare… acasă la Ion Creangă (ediţia a II-a).